De reden waarom de ontwikkelaars zijn het voeden van de moderne c-suite

Een van de redenen waarom de BRITSE fintech industrie is zo sterk is als gevolg van de kracht gegeven aan ontwikkelaars.
En zelfs als een CEO heeft geen achtergrond in ontwikkeling, u kunt de afdekking van uw weddenschappen die ze doen hun uiterste best te kunnen benutten en ontwikkelen van het talent en de mogelijkheden van de developers binnen de organisatie.
Van Jeff Bezos en Mark Zuckerberg te Larry Page en Sergey Brin – een aantal van ‘s werelds meest geliefde Ceo’ s hebben het knippen van de tanden van de computer, ontwikkelaars en programmeurs.
Als Steve Jobs beroemde uitspraak: “Het heeft geen zin om te huren slimme mensen en vertel ze wat ze moeten doen; we huren slimme mensen, zodat ze ons kan vertellen wat te doen.” Moderne Ceo ‘ s juist de kracht van slimme manier van denken, en de technologie inschakelen van het bedrijf veel meer dan vroeger.

Ontwikkelaars nu deze wereld

Een ontwikkelaar geest het onmogelijke mogelijk te maken is ongeëvenaard, en de moderne, succesvolle leiders hebben duidelijkheid van visie, ze hebben inlevingsvermogen, ze kunnen bereiken en de hoofden van de mensen en hen te inspireren. Combineer deze eigenschappen met elkaar en je kunt het maken van een toekomstgerichte storend bedrijf.
Het is deze energie die maakt dat ontwikkelaars zo waardevol is in een toekomstgerichte onderneming. Door middel van het denken en handelen met een ontwikkelaar mentaliteit – een die zich richt op een klant, de pijn punten – wij ontwikkelen oplossingen die hun leven gemakkelijker, het verbeteren van de algehele ervaring van de klant, en de groei van hun bedrijf door middel van tech-led-oplossingen.
Maar als de wereld wordt steeds geleid door technologie, wat was het een zeldzame verschijning in het begin van de jaren nul – bedrijven geleid door ontwikkelaars zijn geschoold in het computer of design studies – wordt nu steeds vaker voor. U hoeft alleen maar te kijken naar de likes van Patrick Collison, CEO van de Streep, Evan Spiegel van Snapchat en Brian Chesky van AirBnb.
Wij dagen de status quo; het is niet omdat iets al bestaat en werkt, betekent niet dat het perfect is. Wij maken gebruik van technologie om het maken van traditioneel onhandige of kwetsende ervaringen van klanten beter, sneller en eenvoudiger. Dit is iets wat de traditionele banken hebben lang geworsteld om te doen, want ze zijn verlamd door verouderde systemen. En zodra we hebben een oplossing ontwikkeld, we werken continu aan het verbeteren. Elke software ontwikkelaar die ik heb ontmoet is er vast van overtuigd dat ze zich kunnen ontwikkelen en iets op te bouwen, beter dan de man naast ze te zitten; een ronder, betere wiel.

Overwegende dat in het verleden Ceo ‘ s zijn de traditionele boegbeeld van de business en ontwikkelaars stevig in de keten van de opdracht; de vaardigheden die nodig zijn, en de krachten die opereren onder hen, hebben ontwikkeld. Dit is geen waarachtiger dan in mijn branche – bekwame ontwikkelaars en programmeurs zijn de drijvende kracht achter fintech in het VK en daarbuiten.
Image credit: Pexels
(Foto: © Image credit: Pexels)

CEO ‘ s zijn niet irrelevant, maar hun rollen veranderen

Dus wat betekent dat voor een CEO met een beetje ontwikkeling van kennis? Nou, wat eerder gedefinieerde een toonaangevende CEO: een sterke, dominante, leider, gericht op het creëren van een bedrijf dat geleid vanuit de top-down, met een hiërarchische structuur, is verschoven naar een boegbeeld dat moet veel meer in harmonie met de technische achtergrond van een bedrijf, en staat open voor ideeën van de bottom-up als de top.
Ontwikkelaars willen rijden dat de dingen in een snel tempo. Ze willen veranderen, en ze willen het nu. Het gaat om de hedendaagse Ceo ‘ s om te koesteren deze houding.
Ontwikkelaars nu uitvoeren van deze wereld, en deze verschuiving is nazinderen in de c-suite.
Indien de CEO niet hebben van een ontwikkelaar achtergrond, dan zullen ze zeker nodig hebben om te begrijpen van de macht van de ontwikkelaars in hun business.
Maar dat betekent niet dat iedere ontwikkelaar heeft de kenmerken van een CEO. Verre van dat. Voor elk succesverhaal, is er waarschijnlijk honderden anderen die hebben gefaald. Maar wat verbindt de vaardigheid eigenschappen van een goede toekomst CEO is een waardering van de ontwikkeling.

Als ontwikkelaars de wind, dan CEO ‘ s zijn de zeilen

Echter, ondanks deze spraakmakende voorbeelden, hebben de ontwikkelaars vaak bekritiseerd voor het niet hebben van veel talent voor, of zelfs interesse in de business-kant van de dingen.
Dit is verder vertegenwoordigd in een verandering in het traject in de richting van de CEO. Overwegende dat in het verleden een CEO zou hebben hield vaak een chief operations officer (COO voor de intensivering van, met name bij grote bedrijven, merken we dat er veel meer Ceo ‘ s het betreden van het veld met een ontwikkelaar achtergrond.
Image credit: Pexels
Ed Addario, CTO bij Currencycloud