5G veiligheid: niet meer gegevens betekenen een verhoogd risico?

5G maakt ‘netwerk snijden’, waarbij de operators om effectief ring-fence deel van het netwerk voor een specifieke gebruiker of applicatie, het garanderen van de snelheid en capaciteit, en het stoppen van iemand anders toegang kan krijgen tot die bandbreedte. Het is ook de moeite waard te bedenken dat alle gegevens die over 5G is gecodeerd.
Ondertussen, als de eerste generatie van mobiele connectiviteit ontworpen worden voor M2M-communicatie, uw 5G-apparaten zal de ‘gesprekken’ met talloze sensoren die bestaan uit het connected world.

(Foto: © pixabay)

Wat kunt u doen?

Wat dit allemaal betekent is dat 5G in staat zal stellen volledig nieuwe toepassingen in de gebieden zoals virtual en augmented reality en artificial intelligence (AI), terwijl ook de mogelijkheid voor gebruikers om de stroom van hogere kwaliteit video en gaan in real-time multiplayer gaming.
Dit alles is een kans om meer te oogsten gegevens.
Er is geen twijfel dat in de overgrote meerderheid van de gevallen, zullen deze gegevens worden gebruikt ethisch en nuttig is voor de gebruiker. Echter, de toename van het volume en de verscheidenheid van informatie maakt het waardevoller om de aanvallers die snode bedoelingen.
De bedreiging voor de privacy is een van de vele redenen waarom het debat over 5G beveiliging is zo prominent in de media. Als meer gevoelige gegevens via het netwerk worden verzonden en meer kritische toepassingen afhankelijk geworden van 5G, het risico van een aanval, uitval van de dienst, of de staat gesponsorde toezicht de werking wordt steeds meer tegen staan.
5G is een veiliger dan standaard 4G, terwijl de strengere eisen, testeisen en veiligheid verplichtingen op nationaal en internationaal niveau moet het minimaliseren van het risico van beveiligingslekken in telecom-apparatuur.
Het is belangrijk om te erkennen dat er geen reden voor 5G-netwerken worden minder veilig te gebruiken en dan 4G. Een mobiel netwerk kan nooit 100% fail-safe, maar is het veel veiliger om te gebruiken dan het openbaar Wi-Fi, bijvoorbeeld.
Ondanks de recente debatten over de veiligheid van Huawei kit in het verenigd koninkrijk, er is geen bewijs om te suggereren dat een grote leverancier is van een risico, en de exploitanten zijn waarschijnlijk voor het bouwen van hun netwerken op een manier die minimaliseert het risico van een stroomstoring of iemand toegang krijgt tot uw gegevens.
Het is gemakkelijk om de overhype 5G, maar het is niet overdreven te stellen voor de komst van de volgende generatie van het netwerk vertegenwoordigt de meest belangrijke ontwikkeling in de geschiedenis van mobiele communicatie.
Het toepassingsgebied voor chantage, diefstal van identiteit, en zelfs de persoonlijke veiligheid zou in potentie eindeloos. Bijvoorbeeld, wat als een aanvaller in staat was om de toegang tot een 5G-compatibele camera of aangesloten auto toepassing? Sommige zijn ook bezorgd dat omdat 5G moet meer de sites van het netwerk als compensatie voor de lagere bereik, dat de locatie-gegevens van de operatoren zou nauwkeuriger zijn, potentieel geven hackers uw exacte adres in.