AI zijn waarde kan bewijzen aan de maatschappij door het snijden van ziekenhuis-heropname

Over de auteur

Orlando Agrippa heeft meer dan 10 jaar van de uitvoerende en de CIO ervaring in de BRITSE NHS systeem met niet-aflatende focus op de levering van Klinische Systemen, Business Intelligence en Analytics. Orlando doorgebracht inzicht in de ONS systeem van gezondheidszorg en gewerkt in Australië als een analytics-transformatie van de directeur. Met een track record van turnaround senior management succes in zowel de particuliere en publieke sector organisaties van verschillende omvang en complexiteit.

Het is algemeen aanvaard dat de AI is op de vooravond van ingrijpende gevolgen voor vele industrieën, ondanks het feit dat er nog steeds bitter weinig praktische voorbeelden van het succes. Dus hoe kan deze technologie, die in het bezit van zo veel beloven, te voldoen aan de hype? Het is mij duidelijk dat de te leveren op deze belofte, het moet worden gebruikt voor het maken van een echte en positieve verschil, en doen dat op een manier die transformeert leven en fundamenteel voordelen samenleving.

Sommige sectoren zijn meer gevorderd in hun toepassing van deze technologie – retail en productie voor het voorbeeld hebben genomen leiden, met behulp van AI voor het verbeteren van de ervaring van de klant, of de meest onbenullige taken van de mens om de efficiëntie te verbeteren. Maar er zijn andere sectoren waar sprake is van het potentieel om het oplossen van enkele van de meest duurzame sociale problemen met deze nieuwe aanpak – geen meer dus dan in de farmaceutische en healthcare ruimte waar de aanpak van drug het testen van en de zorg voor de patiënt ligt in de noodzaak van verandering.