Zijn elektrische scooters juridische? De wet te kennen waar je woont

Elektrische scooters zijn een relatief nieuwe manier om te reizen, en de wet is nog steeds een inhaalslag met de technologie.

Waar u ook woont, is het onwaarschijnlijk dat u zal worden toegestaan om te rijden op voetpaden of trottoirs. Elektrische scooters kan meestal bereikt snelheden tot 25mph, en dat maakt hen gevaarlijk op de looppaden gedeeld met voetgangers.

Wij geloven dat alle informatie in deze handleiding was correct op het moment van schrijven, maar altijd contact op met de lokale autoriteiten ervoor te zorgen dat u bent duidelijk over de wet over elektrische scooters waar je bent.

Noord-Amerika

Zijn elektrische scooters legaal in de Verenigde Staten? Het is afhankelijk van precies waar je woont, maar waarschijnlijk. Volgens de National Highway Traffic Safety Administration (NHTSA), “scooters ontbreekt zitplaatsen die worden gebruikt in een stand-up mode” niet in aanmerking, aangezien motorvoertuigen, wat betekent dat ze niet van wetgeving op nationaal niveau. In plaats daarvan, het is aan de gemeente om te beslissen wat te doen wanneer een eigenwijs opstarten stort een vloot van scooters op straat (Vogels deed in Los Angeles in 2018).

Autoriteiten in LA waren niet al te blij mee en bestelde het bedrijf om haar speelgoed weg. Maar de stad heeft sinds ontspannen zijn houding en met de goedkeuring van een pilot-programma voor dockless voertuigen.

Andere steden volgden dit voorbeeld – niet legaliseren van elektrische scooters regelrechte, maar in het begin van proefprojecten om uit te vinden hoe goed de kleine voertuigen met anderen te spelen op de straten.

In Canada, de regels op elektrische scooters verschillen per provincie. Ze zijn niet erkend als een type van de motor van het voertuig door de huidige wetgeving in Alberta, British Columbia of Ontario, wat betekent dat ze kunnen alleen worden gereden legaal aan land in privé-bezit, en soms op verhardingen.

Echter, er zijn uitzonderingen – Calgary is momenteel in het midden van een twee jaar durende pilot-project, wat zou kunnen resulteren in de stad wetten worden herzien met het maken van elektrische fietsen en scooters weg legaal. Een soortgelijke pilot is ook aan de gang in Quebec met strikte regels ten aanzien van leeftijd bestuurder, training en uitrusting van de naleving. Vallen zij van de wet zal resulteren in een flinke boete, zorg te dragen.

Electric scooters

Image credit: FerrizFrames/Shutterstock

Europa

Zijn elektrische scooters legaal in Europa? Voor het grootste deel, jaar – of zeer binnenkort – tenzij je toevallig te wonen in het Verenigd Koninkrijk. We hebben al een handvol landen, maar contact op met uw nationale vervoer bewijzen als je elders gebaseerd.

De nederlandse liefde van hun fietsen, maar veel zijn het nemen van elektrische scooters in de plaats. Het is legaal om te rijden van een elektrische scooter in Nederland, mits het is toegestaan door het land voertuig autoriteit, de RDW. De rijders moeten ten minste 16 jaar oud, en alle elektrische scooters moet verzekerd worden (en voorzien zijn van een plaat om het te bewijzen). Elektrische scooters moet worden gereden in de fietspaden en reizen niet sneller dan 25mph.

Elektrische scooters zijn een populaire manier om rond te reizen in Frankrijk, maar het land van de minister van transport heeft aangekondigd dat het illegaal is om te rijden elektrische scooters op verhardingen vanaf September 2019. Iedereen steppen maakt langs het trottoir na die datum zullen worden geconfronteerd met een boete van €135 (ongeveer $150, £120, AU$220). Elektrische scooters nog steeds legaal om te rijden op de weg, of in fietspaden.

Op het moment van schrijven, Duitsland heeft gewoon gelegaliseerd elektrische scooters op de openbare weg (rijden op voetpaden zal slechts worden toegestaan in uitzonderlijke gevallen’), mits de ruiter is meer dan 14 jaar oud is, is het dragen van een helm, en niet meer dan 20kmph (12.4 km / u). Het is niet een universeel populaire beslissing, maar op GreenTech festival in Berlijn, TechRadar zag een reeks van duitse startups wanhopig om de verspreiding van hun pay-to-scooter in hun eigen land.

Elektrische scooters hebben onlangs werd gelegaliseerd in Italië, en het delen van programma ‘ s in Rome, Florence en Pisa maakt het tot een populaire keuze voor toeristen.

Inwoners van het verenigd koninkrijk, echter pech. Elektrische scooters zijn illegaal op beide wegen en voetpaden in het Verenigd Koninkrijk, en zijn waarschijnlijk zo blijven voor de nabije toekomst.

Het wijzigen van de wet zou betekenen een verandering van de primaire wetgeving, en elektrische scooters gewoon niet op de top van iemand ‘ s to-do lijst. Op het moment van schrijven, de BRITSE regering heeft onlangs benoemd tot nieuwe minister van transport. Het land zal binnenkort een nieuwe Minister-president, die misschien heel goed herschikken de kast weer in.

Dan is er het zomerreces, plus de altijd dreigende spook van Brexit en mogelijk een algemene verkiezing. Zelfs als er belangstelling voor het wijzigen van de wet, het is een proces dat zou enkele maanden duren.

Tulip Siddiq, de MP voor Hampstead Heath, vroeg de nieuwe vervoer-secretaris over elektrische voertuigen in juni 2019, en hij herhaalde dat ze op dit moment illegaal op de BRITSE straten en trottoirs. Het is niet duidelijk of dat is zijn persoonlijke visie of hij is gewoon vasthouden aan de partij, maar we willen het niet zien van een zwerm Vogels, behorende bij de duiven in Londen al snel.

Electric scooter and bicycle

Image credit: Spic/Shutterstock

Azië

Als In Japan een elektrische scooter is in staat om snelheden boven de 9kph (die ze vrijwel allemaal zijn), het is geclassificeerd als een motorvoertuig en daarom moet een vergunning, de inschrijving, de richtingaanwijzers, en alles wat je verder nog nodig zou hebben op een motorfiets of bromfiets. Zonder deze mensen, tenzij je rijdt op land in privé-bezit, elektrische scooters zijn illegaal. Verkeersovertredingen worden zeer serieus genomen; het overtreden van de wet kan betekenen een fikse boete, punten op een rijbewijs dat u al in het bezit van (of een u een aanvraag voor in de toekomst), en zelfs een tijd in de gevangenis.

Elektrische scooters zijn legaal rijden in India zonder belasting en verzekering, mits de motoren zijn onder 250W en hun maximale snelheid is niet hoger dan 25kmph.

China heeft net aangedraaid zijn wetten op e-bikes, waarbij de eigenaren voor het registreren van fietsen en van toepassing voor de platen. Er zijn ook nieuwe kracht en het gewicht van de richtlijnen. Echter, de regels niet vermelden elektrische scooters, die zijn verboden op de wegen in de meeste steden, zoals Shanghai, waar ze betrokken zijn geweest bij een aantal ernstige ongelukken.

Regels in de Verenigde Arabische Emiraten variëren van stad tot stad, maar tijdens het Dubai transport autoriteit is verboden scooter verhuur bedrijven zoals Kalk en Vogel op de veiligheid van de tuin, het is legaal om te bezitten en crossen op een particulier.

Electric scooters

Image credit: Bakdc/Shutterstock

Austraal-azië

In Australië, elektrische scooter wetten variëren van staat tot staat. Brisbane was de eerste Australische stad aan de proef Kalk scooters, die alleen kan worden gereden op verhardingen (geen fietspaden of wegen) en het verplichten van een helm. Kalk vergunning werd verlengd tot 2019, maar na een aantal ongevallen, de toekomst in Australië ziet er wat minder licht.

Elders in Queensland, scooters, zoals Lime ‘ s zijn illegaal. De Overheid van Queensland website staat dat elektrische scooters moet een elektrische motor geen krachtiger dan 200W, en een maximale snelheid van 10kmph. Als Kalk scooters zijn te vinden buiten de Brisbane proef zone, ze zijn behoorlijk in beslag genomen door de politie.

Wetten in Victoria zijn gelijk, maar een beetje meer toegeeflijk. Alle scooters die te snel of krachtig, niet in beslag worden genomen, maar de renners moeten een eigen motor licentie en de scooter moet worden geregistreerd bij de overheid.

De regels in New South Wales zijn hetzelfde als het Verenigd Koninkrijk (rijden op eigen grond, of helemaal niet), maar volgende elektrische fiets proeven in Sydney, e-scooters kunnen hun eerste optreden binnenkort.

In Nieuw-Zeeland, om te worden aangemerkt als een elektrische scooter, “de wielen mag niet meer dan 355 mm en moet de motor een maximaal vermogen van niet meer dan 300W”. Mits aan deze voorwaarden wordt voldaan, wordt de scooter niet beschouwd als motorvoertuig, en u kunt gelukkig scoot langs zonder een licentie.

Elektrische scooters zijn toegestaan op de paden of wegen, maar niet in de aangewezen fietspaden. U bent niet verplicht om een helm te dragen, maar je bent verplicht om voorrang te geven aan voetgangers, rit zorgvuldig, en over het algemeen geen hinder van jezelf.