De collision detection op de 2019 Genesis G70 feitelijk heeft gewerkt in een echte situatie

Dat was een mooie theorie tot deze laatste week, toen ik het besturen van de 2019 Genesis G70, een slimme en stijlvolle, luxe sedan. Het was niet een al te gespannen situatie gewoon normaal op de snelweg met een heleboel auto ‘ s. Maar ik had wel een voorbeeld waar de G70 merkte een stilstand in de voorkant van me en besloot om niet alleen te remmen, maar om uit te wijken naar rechts een beetje.
Ik heb zelden de kans krijgen om te testen collision detection in iedere auto, en voor goede reden. Als de aandoening ooit komt, het is meestal stressvol en zelfs te vermijden. Normaal gezien wordt, indien u verblijf ver weg van de auto ‘ s voor je op de snelweg, uit het voorbeeld, je hoeft niet te remmen plotseling. En als je er op let ten alle tijden, u snel kunt reageren zonder hulp.
Wanneer dit gebeurt in andere auto ‘ s met geavanceerde technologie, het gevoel is precies als een robot heeft genomen over het rijden voor u. De remmen werkten onafhankelijk van uw eigen voeten, de stuurinrichting, het ging in een volledig automatische modus.
In termen van autonoom rijden, dit is precies wat u wilt – van de G70 had een geest van zijn eigen, en dat is een goede zaak, want mijn geest was niet volledig in staat is het vermijden van een probleem. Robot rijden is niet alleen een gemak. Als je eenmaal hebt ervaren botsing detectie en beperking van de eerste eigenaar, begin je te begrijpen dat de toekomst van alle drijvende zullen worden geautomatiseerd.
Het nemen van de leiding
Interessant, wat er werkelijk gebeurde, is dat ik niet begrijp is hoe snel de auto ‘ s voor me waren remmen. Het is een beetje een illusie op de weg, zien we de auto ‘ s en we zien achterlichten, maar we zien niet het hoge tempo van de vertraging. Een computer doet. De sensoren kunnen vertellen dat de remmen in de voorkant van je is zo ernstig dat het heeft om op te treden. Algoritmen te wachten voor u om te reageren, maar als je het niet reageren van de auto weet dat het heeft over te nemen of er gebeurt een ongeluk.
Ik ging terug naar een gesprek met mijn vrouw, alsof er niets was gebeurd, maar het is natuurlijk onmogelijk om te weten of dat de situatie is nijpend.
De toekomst auto ‘ s zal nemen dat het concept van denken voor ons naar een ander niveau volledig. Ik hou van hoe de G70 niet overweldigen u met extra informatie, want als autonome auto ‘ s werkelijkheid worden, dan zullen wij geen behoefte aan al die gegevens. Wat we nodig hebben is hulp. Afbeelding 1 van 3
Image credit: Josiah Bondy
Image credit: Josia Bondy Afbeelding 2 van 3
Image credit: Josiah Bondy
Image credit: Josia Bondy Afbeelding 3 van 3
Image credit: Josiah Bondy
Image credit: Josia Bondy Interessant, wat er werkelijk gebeurde, is dat ik niet begrijp is hoe snel de auto ‘ s voor me waren remmen. Het is een beetje een illusie op de weg, zien we de auto ‘ s en we zien achterlichten, maar we zien niet het hoge tempo van de vertraging. Een computer doet. De sensoren kunnen vertellen dat de remmen in de voorkant van je is zo ernstig dat het heeft om op te treden. Algoritmen te wachten voor u om te reageren, maar als je het niet reageren van de auto weet dat het heeft over te nemen of er gebeurt een ongeluk.
Ik ging terug naar een gesprek met mijn vrouw, alsof er niets was gebeurd, maar het is natuurlijk onmogelijk om te weten of dat de situatie is nijpend.
De toekomst auto ‘ s zal nemen dat het concept van denken voor ons naar een ander niveau volledig. Ik hou van hoe de G70 niet overweldigen u met extra informatie, want als autonome auto ‘ s werkelijkheid worden, dan zullen wij geen behoefte aan al die gegevens. Wat we nodig hebben is hulp. Interventie en borstvergroting
Op een dag, zullen auto ‘ s weten meer dan wij kunnen misschien ooit achterhalen. Ik zat te denken over deze situatie in het bijzonder. Voor een, de auto zal verbinding naar de lokale infrastructuur, en de weg zelf zal verslag uitbrengen over de locatie van elke andere auto, met inbegrip van degene die over-geremd wordt. Vreemd genoeg is deze berekeningen zal plaatsvinden in real-time en rekening houden met de weersomstandigheden, de snelheid van het verkeer, de vorige ongevallen in dit gebied, de staat van de bestuurders die de andere auto ‘ s, plus honderden andere factoren, en dat alles in een paar seconden zonder onze kennis.
Vandaag, het is gewoon een G70 het analyseren van de voorwaarden met sensoren, maar in de toekomst zullen de gegevens worden ver meer robuuste en, in het einde, we zullen veel veiliger.
Er is enige discussie over of we het willen afstaan van de controle aan de carbots. Ik zal zeggen dat er een gevaar bestaat over kunstmatige intelligentie denken voor ons voortdurend, in die mate dat we zelfs niet meer nadenken. Op een dag, kunnen we nodig hebben om autonoom rijden een geavanceerde instellingen waarvoor een certificatie van het niveau of een bepaalde mate van rij-ervaring. Afbeelding 1 van 3
Image credit: Josiah Bondy
Image credit: Josia Bondy Afbeelding 2 van 3
Image credit: Josiah Bondy
Image credit: Josia Bondy Afbeelding 3 van 3
Image credit: Josiah Bondy
Image credit: Josia Bondy Waar ik afwijken van de AI doemdenkers is als ik de ervaring van een situatie zoals met de G70 – ik kon het niet mogelijk let ten alle tijden op elke weg. We willen interventie en augmentatie, dat is niet een slechte zaak. Echter, we moeten wantrouwend van vervanging, die dumbs ons naar het punt waar we niet eens weten hoe dit werkt of wat de auto doet en waarom.
Voor nu, ik ben blij met de resultaten. Ik ging meteen terug te rijden in de volledige controle.
Op De Weg is TechRadar de regelmatige blik op de futuristische technologie in vandaag de heetste auto ‘ s. John Brandon, een journalist die schrijft over auto ‘ s voor 12 jaar, zet een nieuwe auto en met de cutting-edge tech door de gangen per week. Voor één doel: het vinden van die nieuwe technologieën zullen ons leiden naar een volledig zelf-rijdende auto ‘ s.