Wat is UCaaS?

Op een bepaald punt, communicatie kanalen verhoogd en werd meer gevarieerd en de bredere communicatieve delen werd, hoe moeilijker het werd om te synchroniseren alles binnen één bedrijf. De derde reus – instant messaging – groeide enorm uit de late jaren 1990 en verder, als je een klein Israëlisch-based team was ICQ distributieve openbaar beschikbaar. Sinds het nam, e-mail, gesprekken, video-conferencing, groep chats, enz. maakte het voor iedereen mogelijk om te communiceren op afstand met weinig centralisatie dus er was geen mogelijkheid om te zien, de controle, het verzamelen en analyseren van alles op één plaats.
UCaaS biedt de mogelijkheid tot integratie van meerdere communicatiemiddelen via één cloud-aanbieder, met inbegrip van enterprise messaging, telefonische communicatie en video conferencing, dat vergemakkelijkt de communicatie binnen het team. Dit kan vervolgens worden geïntegreerd in call center services, zoals call routing, en call centers, met extra functionaliteit wanneer het gecombineerd wordt met contact management software.

Wat de oorzaak van communicatie te worden unified?

Drukke professionals, samen met alle anderen, gebruik maken van hun smartphones om te communiceren op vele manieren, zoals carrier-based spraakoproepen, sms-berichten, chatberichten, zoals het Telegram, de specifieke communicatie-kanalen, zoals Speling, en meerdere e-mail accounts, waaronder uitsluitend wordt gecontroleerd keer per week.
UCaaS verdeelt in twee soorten: één-tenancy en multi-tenancy. In de single-tenancy ontwerp (ook bekend als multi-sessie), er is een aangepaste software platform dat verbinding maakt met de on-premise applicaties. Dit is de meer dure oplossing is, biedt een hoger niveau van veiligheid in het algemeen, als elke klant de gegevens worden gescheiden gehouden, en downtime voor een andere klant heeft geen invloed op andere klanten. Een ander nadeel voor één-tenancy UCaaS is dat de upgrade kosten worden betaald door de klant, vanwege de behoefte aan aangepaste software.
Image credit: Shutterstock

Hoe werkt UcaaS werk?

Het is duidelijk, de verkoop. Het zal mogelijk zijn om te identificeren wie genaamd, waar zij, en wat ze hebben gezegd en verteld. Dit is een zeer belangrijke gegevens voor de bedrijven die afhankelijk zijn van de verkoop als het hen in staat stelt te achterhalen groei strategieën en valkuilen.
Tussen de twee uitersten van één-huur, en multi-tenancy zit in het midden van een hybride aanpak. Dit is een haalbare keuze in situaties waar het bedrijf heeft het nodig om hun gevoelige gegevens beter beveiligen in een één-tenancy omgeving, terwijl u toch gebruik kunt maken van een multi-tenancy setup, of terwijl ze de overgang weg van bestaande legacy communicatie platforms die worden nog steeds gebruikt in hun onderneming.

Old school rotary telephone
Een voorbeeld van een UCaaS provider is de RingCentral Office – aanbod, die levert unified communications met “Enterprise VoIP mogelijkheden.” Het biedt een overvloed aan functies, waaronder lokale, internationale en gratis nummers, een auto-receptioniste, music on hold, call monitoring, hot desking, bel rapporten, internet fax, en gebruikers sjablonen via hun hosted PBX service, evenals mobiele mogelijkheden beschikbaar via iOS-en Android-apps.

Een voorbeeld van een UCaaS provider is de RingCentral Office – aanbod, die levert unified communications met “Enterprise VoIP mogelijkheden.” Het biedt een overvloed aan functies, waaronder lokale, internationale en gratis nummers, een auto-receptioniste, music on hold, call monitoring, hot desking, bel rapporten, internet fax, en gebruikers sjablonen via hun hosted PBX service, evenals mobiele mogelijkheden beschikbaar via iOS-en Android-apps.

UCaaS op de werkplek

Image credit: Pixabay
Het probleem is dat met zo veel verschillende platforms, en mogelijk meerdere accounts op elke, al deze mededeling krijgt aanzienlijk gefragmenteerd. Voer UCaaS, die staat voor Unified Communications as a Service, die integreert deze communicatie via een cloud-model, evenals de integratie met cloud-based software applicaties.
Het andere type van UCaaS is multi-tenancy, waar de software wordt gehost in de cloud aan de UCaaS provider data center, en niet lokaal. In een multi-tenancy setup, alle klanten van de UCaaS delen van één software platform. Dit biedt meerdere voordelen, waaronder een hogere betrouwbaarheid, lagere kosten, en de mogelijkheid te bieden meer ondersteuning, met inbegrip van de levering van de software-upgrades. Het nadeel van multi-tenancy, in vergelijking met de single-tenancy model, is dat het biedt minder mogelijkheden voor maatwerk.
In deze instelling, alle telefoons die alleen verbinding maken via het internet, zonder directe bekabeling tussen hen. Het bedrijf besteedt alle onderhoud-en software voor de Zakelijke VoIP provider. Dit maakt het mogelijk de functies van de traditionele TELEFOONCENTRALE als oudere systemen, zoals het hebben van meerdere gebruikers in staat om delen van een beperkt aantal regels en interne oproepen tussen extensies.
De RingCentral Office kan ook worden aangesloten op andere cloud-toepassingen, bijvoorbeeld Box.com, Desk.com, Dropbox, Google, Microsoft, Okta, Oracle Sales Cloud, Salesforce, ServiceNow en Zendesk voor verdere eenwording. Plannen die beginnen bij .99 (£15.71) per gebruiker per maand voor de Essentials plan bij betaling per jaar, dat ondersteunt maximaal 10 verschillende gebruikers, en heeft een 24/7 klantenservice.
Voor een lange tijd, een bedrijf dat elektronische communicatie bestond uit twee grote delen: telefoons en later e-mail met de opkomst van het Internet. Het werk van beide van deze zakelijke communicatie reuzen werkte voor de meeste bedrijven en werd opgenomen in een enkel gebouw of bedrijf op locatie. De communicatiebehoeften van bedrijven vandaag de dag zijn veranderd, maar het zijn benadering is niet en zal niet verdwijnen als gevolg van bepaalde veiligheidsmaatregelen in sommige industrieën.
Op deze basis, het concept van UCaaS verscheen. Wij nemen gesprekken, chats en video ‘ s en verenigt hen in één service, wat betekent dat in plaats van bedrijven die te koop deze afzonderlijke diensten uit tien verschillende aanbieders, ze kunnen nu gebruik maken van één aanbieder voor alle diensten. De UCaaS concept heeft gewerkt bijzonder goed in de ontwikkeling van “cloud-systemen.”

Image credit: Pixabay
Een andere driver voor de vaststelling van UCaaS is de verschuiving van traditionele telefoon-systemen. Veel ondernemingen maken gebruik van PBX-systemen (private branch exchange), waarmee meerdere gebruikers op te delen in een beperkt aantal externe telefoon-lijnen via een systeem waarmee elke gebruiker, met inbegrip van apparaten zoals faxen, een uitbreiding, wat geld bespaart in plaats van een individuele speciale telefoonlijn voor elke. Er zijn extra besparen met de interne telefoon gesprekken tussen gebruikers. Echter, met een PBX-systeem, de organisatie heeft voor de aankoop van de hardware PBX, met overname van de prijzen in de duizenden, en worden dan verantwoordelijk voor de ondersteuning van het in huis.
Echter, cloud-gebaseerde kunnen extra functionaliteit, waaronder het inschakelen van een direct telefoonnummer, een groep intercom paging, voicemail naar e-mail, en internet faxen. Even belangrijk, het maakt ook de integratie met populaire business platforms, waaronder Skype for Business, Zendesk, Salesforce, en de Vooruitzichten; de laatste integratie stelt een gebruiker in staat om een telefoonnummer te bellen van rechts in de body van de e-mail.

Wanneer wordt mijn bedrijf nodig UCaaS implementatie?

Two people texting on smartphones
(Foto: © Shutterstock.com)
De meer moderne oplossing het vervangen van de TELEFOONCENTRALE is de UCaaS, die wordt aangeduid als een Zakelijke VoIP (Voice over Internet Protocol), ook bekend als Cloud PBX (hoewel sommigen beweren dat de Zakelijke VoIP en Cloud PBX zijn niet synoniem, tegenwoordig is het aanbod zo gelijk dat de lijn tussen hen heeft in wezen wazig).

Als ik een middelgroot bedrijf, wat is het voordeel van Unified Communications?

Als veel mensen hebben de neiging om meer aandacht te besteden aan de teksten en reageren sneller dan e-mails of andere methoden, sommige bedrijven zijn trending naar meer tekst interactie, waarbij meerdere mogelijkheden, die UCaaS bevordert. Bijvoorbeeld, sommige call centers, die traditioneel interactie over stem alleen, nu hebben aangenomen tekst berichten interactie met klanten, met de belofte van een snellere ondersteuning en een hogere betrokkenheid van uw klanten, tegen een lagere kostprijs.
In grote bedrijven, Unified Communications betekent voor ons niet alleen van het chatten en het uitwisselen van informatie met de buitenwereld (dit is de integratie – mailing, agenda ‘s en conferenties – in een enkele omgeving); het is ook over de gebruikers’ provisioning en het beheer van en het toezicht op en het toezicht. Bijvoorbeeld, in de Slappe kunt u deze niet openen het dashboard en zie elke gebruiker informatie over het aanmelden, oproepen of e-mails. Deze mate van controle is niet nodig voor kleine teams; het is echter een ernstig probleem voor een enterprise-schaal bedrijf. Ze staan te popelen om het gebruik van één instrument dat het mogelijk maakt om toezicht te houden op de gebruikers. Binnen UCaaS-oplossing vergaderingen en videoconferenties zijn benoemd. Als een “gast” toegang nodig heeft tot een conference call, hij/zij zal een relevante gast-account.

Tips voor de uitvoering van UCaaS op uw organisatie

  1. Beginnen met het onderzoeken van de markt van UCaas-oplossingen, wanneer u in acht, dat processen gekoppeld aan externe communicatie zijn steeds meer en meer groeit.
  2. UC is niet eenvoudig zetten van alle kanalen samen binnen één platform, maar het maakt het mogelijk te analyseren, communicatie en beheer van of het toezicht op gebruikers.
  3. De ervaring heeft uitgewezen, in termen van betrouwbaarheid, dat de cloud Internet-infrastructuur is duurzaam en zeer schaalbare, en in het algemeen, het is weergegeven om veiliger dan Intranet oplossingen.