Meer dan 1.300 Android apps schrapen persoonlijke gegevens, ongeacht de machtigingen

Smartphone-besturingssystemen hebben opgevoerd tot hun privacy-instellingen in de afgelopen jaren om de gebruikers te laten kiezen welke informatie apps kunt krijgen, maar het lijkt erop dat deze machtigingen niet ijzersterk. Een nieuwe studie heeft aangetoond dat meer dan 1.300 Android apps kan schrapen bepaalde persoonlijke gegevens hoe dan ook, zelfs als een gebruiker expliciet de toegang geweigerd tot het.

Onderzoekers van het International Computer Science Institute (ICSI) een gecontroleerde omgeving te testen 88.000 stuks apps gedownload uit de Google Play Store. Ze gluurde op welke gegevens de apps waren terug te sturen, in vergelijking met wat de gebruikers werden de vergunningverlening en – verrassing – 1,325 apps werden forking over specifieke gegevens van de gebruiker ze niet.