De leeftijd van AI: reimagining werknemer ervaring

Over de auteur

Christopher Savio is Senior Product Marketing Manager bij LogMeIn.

Kunstmatige intelligentie (AI) is geworden ingebakken in onze dag-tot-dag leven zonder dat we het doorhebben. Van basic stem assistenten die kan afspelen van muziek door alleen het uitspreken van een woord, om zelf-rijdende auto ‘ s, is er geen weg terug uit de wereld van de AI. Vandaag de tech-savvy consumenten zijn uitgegroeid tot liefde AI zozeer vanwege de mogelijkheid tot het verbeteren van de algehele klantervaring en het oplossen van problemen in een tijdige wijze. Als een resultaat, bedrijven springen aan boord van de AI reis in een ongekend tempo. Er is weinig twijfel bestaan AI de mogelijkheid om drastisch te veranderen de ervaring van de klant, dus waarom niet dezelfde aandacht wordt gegeven aan de werknemer ervaring?

De huidige Personeelsbestand

De hedendaagse werknemer is drastisch veranderd vergeleken met het personeelsbestand van de vorige generaties. Meer medewerkers die op afstand werken dan in traditionele kantoren, en recent onderzoek laat zien dat in het jaar 2020 meer dan 50 procent van de werknemers zullen genieten van de voordelen van het werken ergens anders dan een traditioneel kantoor. In aanvulling op de plaats waar we werken, hoe we werken ook aan het veranderen.