Richard Stallman, de auteur van het GNU manifest, neemt ontslag uit de Free Software Foundation

De open source gemeenschap is in shock als Richard Stallman, de schepper van de GNU besturingssysteem en auteur van het invloedrijke GNU manifest, is afgetreden als president van de Free Software Foundation.

De beweging komt na groeiende woede omliggende opmerkingen Stallman gemaakt in een MIT-e-thread over een slachtoffer van Jeffery Epstein, Virginia Giuffre.

De opmerkingen werden gedeeld op het midden, en lijken er op te wijzen Stallman onvoldoende onderkennen van de ernst van Giuffre misbruik en ruzie als het moet worden beschouwd als seksueel misbruik.

Veroordeling over Stallman ‘ s opmerkingen waren swift, die leidt tot de Free Software Foundation aan te kondigen dat hij ontslag heeft genomen als FSF-president en van de raad van bestuur.

Een ontluisterend erfenis

Richard Stallman schreef het GNU Manifest, gepubliceerd in 1985, met veel mensen creditering als één van de grondbeginselen van de vrije software beweging.

Overwegende dat niet-vrije (proprietary) software was – in Stallman ‘ s ogen – een verdeling van gebruikers en te voorkomen dat ze elkaar helpen, gratis en open bron software is ontworpen om iedereen te helpen het gebruik van de software – en delen code – zonder de wet te overtreden.

Als Stallman opmerkingen in het manifest, “Door GNU te gebruiken in plaats van private programma’ s kunnen we vriendelijk zijn tegen iedereen èn de wet respecteren. Daarnaast GNU dient als voorbeeld om te inspireren en een banner om anderen om zich met ons te delen. Dit kan ons een gevoel van harmonie dat is onmogelijk als we het gebruik van software die niet vrij is.”

Bekende gratis software, zoals Linux en Libre Office, kan niet bestaan als het niet voor het manifest. Helaas, Stallman ‘ s recente gedrag heeft bezoedeld zijn reputatie onder de gemeenschap.

De Free Software Foundation heeft in een verklaring gezegd dat “Op 16 September 2019, Richard M. Stallman, oprichter en president van de Free Software Foundation, nam ontslag als president en van de raad van bestuur. De raad van bestuur zal het uitvoeren van een zoekopdracht voor een nieuwe president, onmiddellijk beginnen. Verdere details van de zoektocht zal worden gepubliceerd op fsf.org.”

Via Engadget