Apple CarPlay: alles wat je moet weten

In slechts een paar jaar, Apple heeft CarPlay van een zelden gezien optionele extra met beperkt gebruik, een must-have voor elke nieuwe auto koper. In zijn eenvoudigste vorm, CarPlay neemt de user interface en de apps van uw iPhone, en zet ze op de display op het dashboard van uw auto.

Het volledig vervangen van uw auto zelf infotainment-systeem (dat informatie en entertainment, btw), CarPlay brengt met het aantal van de apps die je gewend bent te gebruiken, zoals google maps (Apple, Google of Waze), muziek (Apple, Spotify en anderen), Berichten, WhatsApp, Telefoon, Podcasts en meer.

Voor de meest recente upgrade van iOS 13, Apple heeft de zaken nog verder. Nu, autofabrikanten zijn uitgenodigd om een CarPlay interface op meer dan één beeldscherm. Als auto ‘ s starten om meerdere schermen, dit is logisch omdat het betekent dat CarPlay kan worden weergegeven op het centrale display en op een digitaal instrument clusters achter het stuur.

Er is veel te graag over CarPlay, maar het is niet helemaal perfect gewoon nog niet. Sommige fabrikanten zijn begonnen met het opladen van de abonnementskosten voor de dienst (dat lijkt een beetje gemeen is, gezien de software die wordt uitgevoerd op uw telefoon, niet de auto), en niet alle apps zijn beschikbaar. Lees om meer te leren over wat Apple CarPlay is, hoe het werkt, en hoe je het kunt krijgen voor jezelf.

 • Bent u Android dan voor de iPhone? Dan moet je Android-Auto

Wat is CarPlay?

In eenvoudige termen, CarPlay neemt de user interface van je iPhone en zet het op de infotainment scherm van uw auto dashboard.

Dit betekent dat wanneer je iPhone is aangesloten, de auto ‘ s eigen systeem wordt vervangen door de iOS-home-scherm, compleet met app iconen en een virtuele home-knop. Nieuw met iOS 13 is een nieuw startscherm, die zit aan de linkerzijde van de gebruikelijke app launcher. Veeg naar dit nieuwe scherm, en u kunt zien dat de kaart en het afspelen van media control tegelijk, plus een paar van de app-pictogrammen en andere snelkoppelingen. Precies wat er op dit scherm is afhankelijk van hoe u met behulp van CarPlay, en de grootte van uw auto weer te geven.

CarPlay wordt gewerkt met de via welke controles u uw auto al heeft, of dat een touchscreen, knoppen, spraak of een combinatie van dit alles.

CarPlay niet elke app op uw smartphone, omdat het spelen van twee Weken op uw auto dashboard is duidelijk een ramp staat te gebeuren, en sommige elementen van apps worden vervangen door stem en dicteren.

Bijvoorbeeld inkomende iMessages en WhatsApp-berichten worden voorgelezen door Siri in plaats van dat wordt weergegeven op het display.

De meeste auto ‘s moet u sluit uw iPhone aan op de USB-poort met een Lightning-kabel, maar sommige nieuwere modellen nu ondersteuning voor de draadloze CarPlay, die werkt via de auto’ s Bluetooth-verbinding.

Dit is handiger, maar u zult willen ervoor zorgen dat uw iPhone is zat op een draadloze lader bij gebruik van draadloze CarPlay, als het kan de afvoer van de batterij te snel als je het streamen van muziek via 4G en het gebruik van de Maps-app voor navigatie. Gelukkig, draadloos opladen wordt ook steeds vaker in de duurdere voertuigen.

CarPlay is ontworpen voor het verwijderen van de drang om te snel een kijkje nemen op uw iPhone achter het stuur. Het is veiliger, eenvoudiger en handiger – of dat is het idee, hoe dan ook.

Apple CarPlay

(Image credit: Alistair Charlton)

Die auto ‘ s ondersteuning van Apple CarPlay?

Met ingang van oktober 2019, er zijn meer dan 500 modellen met CarPlay beschikbaar is standaard of als een betaalde optie.

Sommige auto ‘ s bundel CarPlay wanneer u kiest voor het enhanced sound system, bijvoorbeeld, of een hoger niveau van de cabine trim niveau.

Andere fabrikanten toeslag voor het toevoegen van CarPlay op zijn eigen, en de prijs kan sterk variëren.

Bijvoorbeeld, Honda bevat CarPlay standaard voor sommige modellen, Mercedes kosten £267 (ongeveer $330, AU$480) en Ford omvat CarPlay met zijn circa 550 pond (ongeveer $680 / AU$1,000) Sync-3-systeem in de nieuwe Fiesta – samen met een groter touchscreen en de eigen navigatie systeem.

Aan de andere kant van de schaal, Ferrari tegen een enorme pond 2,400 (ongeveer $2,900 / AU$4,400) voor het toevoegen van de software die nodig is om het werk.

Sommige fabrikanten, zoals Mazda, zorgen voor CarPlay te worden aangepast om een aantal tweedehands auto ‘ s. Bijvoorbeeld de kosten 350 pond (ongeveer $450 AU$650) en past in CarPlay de huidige ND-generatie MX-5. U kunt ook stuurprogramma ‘ s handig met een schroevendraaier kan kopen van de onderdelen en monteer ze zelf voor de helft van dat.

Eindelijk op het onderwerp van kosten, sommige fabrikanten zoals BMW beginnen naar de kosten van een jaarabonnement voor CarPlay na de eerste 12 maanden. BMW kosten $80 / 85 pond / AU$179 per jaar, of nieuwe kopers kunnen betalen $300 / £295 (ongeveer AU$450) voor een 20-jaar abonnement vast blijft zitten in de auto.

We hebben een lijst van fabrikanten op dit moment biedt de CarPlay aan het einde van dit artikel. Hoewel het niet iedereen zijn gewoon nog niet, je zult het goed doen op de naam van een autofabrikant uit de top van je hoofd dat niet bieden CarPlay – afgezien van Tesla, natuurlijk.

Apple CarPlay aftermarket oplossingen?

Als je niet in de markt voor een nieuwe auto, kunt u nog steeds een aantal CarPlay in uw leven door het installeren van een aftermarket stereo.

Fabrikanten zoals Alpine, Clarion, JBL, JVC, Kenwood, Pioneer en Sony alle verkopen autoradio systemen met CarPlay, en andere goodies zoals Android, Auto -, Bluetooth-en DAB-digitale radio.

Prijzen beginnen bij ongeveer € 200 (ongeveer $280 / AU$360) voor een entry-level toestel van een bedrijf als Power Acoustik, en gaan dan £500 (ongeveer $700 / AU$900) voor een fold-out-systeem van Pioneer.

Wat u moet weten over deze systemen is dat de autoradio ‘ s zijn er in twee maten; enkel-DIN, dubbel DIN. Single-DIN units zijn meestal twee centimeter hoog, terwijl de dubbele DIN middel van een systeem dat is vier centimeter lang.

De voormalige, zoals de Pioneer AVH-Z7000DAB we hierboven bedoeld, is een single-DIN-eenheid met een gemotoriseerd scherm klapt uit van uw dashboard. Moderne auto ‘s met hun gebogen dashboards hebben de neiging om niet tegemoet te komen voor aftermarket-stereo’ s, zoals deze zonder aanpassingen te doen aan de dashboard – iets dat in het algemeen niet aan te raden op de meeste moderne auto ‘ s. Kortom, de ouder de auto, hoe meer kans u kunt retro-fit CarPlay met een derde partij een stereo-installatie.

Is mijn iPhone compatibel met CarPlay?

Als je nog aan het schommelen van een oude iPhone met 30-pin connector, dan ben je van geluk; een model voor de iPhone 5 werkt niet met CarPlay. Er is geen model van iPad of iPod Touch werkt met CarPlay.

Maar dit betekent ook een veel iPhones doen – en hier zijn ze:

Wat doet CarPlay eruit?

CarPlay is ontworpen om te lijken op iOS. Zeker, het startscherm achtergrond is zwart gemaakt en de meeste apps zijn verborgen uit het zicht, maar CarPlay is nog steeds de kale botten van je iPhone.

Het hoofdscherm toont een selectie van apps, zoals Telefoon, Muziek, Kaarten en Berichten, samen met de tijd, uw telefoon de signaalsterkte, en een virtuele home-knop.

Nieuw voor iOS 13, een tweede huis scherm zit aan de linkerzijde. Dit toont een kaart, plus een paar snelkoppelingen, media knoppen en de pictogrammen van de meest recent gebruikte apps. Het is een meer bruikbare en functionele home scherm dan de app launcher pagina, maar er zijn enkele beperkingen.

Bijvoorbeeld de map widget op deze leeftijd toont alleen de navigatie-instructies als u het gebruik van Apple Maps voor een routebeschrijving. Het gebruik van Google Maps en je hoort nog steeds de instructies, maar er gebeurt niets op het home-scherm. In plaats daarvan, moet u Google Maps opent op volledig scherm en de stok met het.

Gelukkig derden audio apps zoals Spotify en Hoorbaar doen verschijnen op het nieuwe dashboard-scherm. De lay-out van deze nieuwe home scherm is afhankelijk van de grootte van uw auto is het belangrijkste scherm.

Apple CarPlay

(Image credit: Alistair Charlton)

Ook nieuw in iOS 13, die landde in September 2019 is een dark-modus die automatisch in de nacht om de interface minder storend. Siri is ook minder visueel afleidende nu, en neemt slechts een kleine strook aan de voet van het scherm in plaats van het nemen over het volledige scherm weer te geven wanneer daartoe opgeroepen.

Tot slot voor de iOS-13 veranderingen, er is een nieuwe Agenda-app. Dit geeft u een simpele blik op uw aanstaande plannen voor de dag, en tikken op een event geeft u de mogelijkheid om te navigeren naar het gebruik van CarPlay, of bel een van de aanwezigen – vermoedelijk om te zeggen dat je te laat bent, weer.

Als u openen en sluiten van apps, de drie meest recente verschijnen aan de zijkant van de user interface die het dichtst bij het stuur, waardoor het gemakkelijk is om terug te keren naar de kaart, bijvoorbeeld, zonder uw ogen van de weg af voor meer dan een vluchtige blik.

Dat is echt het punt van CarPlay; het biedt toegang tot uw iPhone-core functies zonder afleidende besturen.

Dat is de reden waarom de meeste apps zijn verborgen, en de reden waarom vele maken gebruik Siri om dingen te lezen dan om u te laten lezen van het scherm af.

Open bijvoorbeeld de Berichten-app en u ziet een lijst van de meest recente mensen om te chatten met u, maar wanneer u tikt op een naam Siri leest alle ongelezen berichten, of wordt u gevraagd of u wilt dicteren een antwoord.

Er worden meldingen weergegeven aan de bovenkant van het scherm als op je iPhone, maar deze zijn beperkt tot apps die gebruikt kunnen worden door CarPlay. Als uw telefoon ontvangt een breaking news alert van de BBC, bijvoorbeeld, het zal niet te zien en u hoort niet, hetzij.

CarPlay maakt ook gebruik van verschillende trucs om je te besteden minder tijd aan te kijken. Als u bladert u door de lijst artiesten in uw Muziek-app, de interface zal beginnen met grote letters in plaats van elke kunstenaar. Ga door totdat je bij de juiste letter, kies de artiest die u wilt.

Het startscherm toont ook een app tik op als u wilt terugkeren naar de auto zelf infotainment-systeem.

Voor het aanpassen van de lay-out van apps op CarPlay je hoofd in de Instellingen-app op je iPhone zelf (als het niet is aangesloten op de auto).

Tik in het Algemeen, dan CarPlay, dan is de auto die u wilt wijzigen de startpagina van, en verplaats de apps in de buurt als u op het startscherm van de telefoon zelf.

Hier is een selectie van de top apps van derden die compatibel zijn met CarPlay:

 • WhatsApp
 • Spotify
 • BBC Geluiden
 • Amazon Muziek
 • Google Play Music
 • iPlayer Radio
 • CBS Radio
 • Pandora
 • Slacker Radio
 • Getijde
 • Hoorbaar
 • NPR Één
 • VOX
 • Clammr
 • Bedrukt
 • Google Maps
 • Waze
 • Hier

CarPlay gebruikt om heel beperkt met betrekking tot die third-party apps die je zou kunnen gebruiken, maar zoals je kunt zien in de bovenstaande lijst, dat de situatie is veranderd. Nu kunt u gebruik maken van Google Maps, Spotify, BBC Geluiden en WhatsApp in plaats van Apple ‘ s equivalenten.

Standaard iPhone apps op CarPlay:

 • Telefoon
 • Agenda
 • Muziek
 • Kaarten
 • Berichten
 • Nu Afgespeeld
 • Podcasts
 • Luisterboeken