Het verbeteren van gender diversiteit in HET

Over de auteur

Nicky Tozer is de VP EMEA at Oracle NetSuite.

Dit A-Niveau resultaten die dag zag meisjes inhalen jongens in het ontvangen van de hoogste rangen. Het zag ook een veelbelovende uptick in de inzendingen voor STAM onderwerpen zoals computing, natuurkunde en scheikunde.

Dus, op een fundamenteel niveau, dingen lijken te gaan in de goede richting voor de toekomst van de VERZENDING van de digitale economie. Maar het beeld is veel genuanceerder dan op het eerste gezicht lijkt. Terwijl het aantal meisjes nemen natuurwetenschappelijke vakken is gestegen tot boven de jongens voor de eerste keer, is er nog steeds een significante sekseverschillen in computergebruik, met meer dan zes keer zo veel mannen dan vrouwen kiezen op A-niveau.

Zoals elke sector, de tech-sector kan profiteren van een meer divers personeelsbestand, waar een breder scala aan achtergronden en standpunten kunnen voldoen aan de uitdagingen op verschillende manieren. Het niet hebben van een STAM-specifieke kwalificatie hoeft niet te worden een belemmering voor een carrière in de tech – mijn eerste baan na de universiteit is als een receptioniste bij een software-bedrijf.

Echter, met minder deelnemende meisjes in technische computing cursussen op niveau van de scholen, er zal uiteraard een domino-effect als het gaat om rollen als product development, systems engineering en consulting en hoeveel vrouwen deze rollen.

Om verder te bouwen op het succes verschuiving zien we in de tech-industrie, moeten we een gezamenlijke inspanning voor de gehele overheid, het bedrijfsleven en het onderwijs om ervoor te zorgen dat de belemmeringen voor de STAM onderwerpen, en inderdaad de perceptie van wat er nodig is om in een tech carrière verder worden afgebroken, en dat meisjes het gevoel uitgerust te krijgen met de juiste ervaring en de kwalificaties om te slagen.

Waar te beginnen

Het genereren van de opwinding rond de STAM vakken heeft om te beginnen op een vroege leeftijd. Scholen moeten op zoek naar zo veel voorproefje sessies mogelijk op wat het is om te studeren computing of wetenschap. Bijvoorbeeld, veel scholen in het verenigd koninkrijk hebben ondertekend initiatieven zoals de First LEGO League of de VEX robotics competition te krijgen jonge leerlingen bezig met het ontwerpen en bouwen van, en ook het programmeren van robots.

Deze aanpak moet ook worden gekoppeld met de mentoring schema ‘ s te bieden het juiste advies en ondersteuning aan degenen die de behandeling van het hoger onderwijs en een carrière in de STAM. De industrie is van oudsher gebruikt op de mannelijke rolmodellen, maar we moeten vinden en kampioen meer vrouwen die kunnen fungeren als leidraad voorbeelden van wat mogelijk is en inspireren van vrouwelijke studenten te volgen in hun voetsporen.

Ik denk dat het ook belangrijk om de meisjes bewust te zijn van de andere routes in de industrie dat niet per se te beginnen met de technologie-gerichte rollen. Een andere effectieve route die veel op zoek bent, is de leertijd, als zij toestaan dat de kandidaten om te werken en leren tegelijk.

De leertijd hebben bewezen zo effectief dat in 2017 de BRITSE regering de stage levy, een initiatief dat streeft naar het creëren van drie miljoen leertijd 2020 – het helpen financieren van hogere kwaliteit, wetenschap, technologie, engineering en wiskunde (STEM) de leertijd.

Het koesteren van talent

De ondersteuning van gender diversiteit in tech gewoon niet stoppen op school of universiteit. Veel vrouwen krijgen een voet in de deur in de technologische industrie kan waarnemen in een behoefte te doorbreken van het glazen plafond. Dit is waar de begeleiding is van cruciaal belang en is iets waar ik me persoonlijk betrokken bij bij Oracle NetSuite.

Voor meer dan 13 jaar nu, Oracle heeft een speciale Women ‘ s Leadership Programme, die heeft een missie te ontwikkelen, aangaan en versterken van de huidige en toekomstige generaties vrouwelijke leiders binnen het bedrijf. Het programma biedt vrouwen de kans om hun vaardigheden te ontwikkelen door middel van workshops en webinars.

Ik denk ook dat informele één-één mentoring is van cruciaal belang in het bedrijfsleven en het gebeurt niet genoeg. Door het opbouwen van relaties met andere vrouwen over de hele business ben ik in staat geweest om een beter inzicht in de doelen en wensen van vrouwen op mijn team. U ook voeden elkaar, en inzichten van andere vrouwen hebben mij een enorme hoeveelheid van richting en motivatie om te blijven drukken op vooruit.

Het speelveld

Fundamenteel denk ik dat vrouwen in de STAM carrière moet zichzelf zien als een succesvolle business professionals, niet succesvolle vrouwelijke professionals. Vrouwen moeten zich gesterkt voelen om beter te zijn dan de andere kandidaten te duwen voor de volgende rol, ongeacht het geslacht ze zijn tegen. Cijfers tonen aan dat vrouwelijke-startups opgericht zijn op weg naar een record jaar voor venture investeringen in 2019, dus we zijn duidelijk in de goede richting, maar er is meer te worden gedaan.

Het doordringen van dit vertrouwen en geloof in vrouwen is om te beginnen op een vroege leeftijd. De zomer resultaten dag van het seizoen dient als een tijdige herinnering van de voortgang die wordt gemaakt wanneer het gaat om meisjes onderneming STAM onderwerpen, maar het wijst ook op de hiaten die links in te vullen. Het is door middel van dialoog, mentoring en coaching die vrouwen kunnen floreren in de STEEL sector en dit heeft om te beginnen al snel.

Nicky Tozer is de VP EMEA at Oracle NetSuite.