Schadelijke apps zijn gericht op mensen met ernstige gezondheidsproblemen

Cybercriminelen hebben een nieuwe racket, het zou lijken, en dat is te exploiteren ongelukkige mensen met ernstige gezondheidsproblemen, zoals diabetes.

Ja, dit is iets van een nieuwe laag met cybercriminelen vrijgeven gezondheid apps die beoogt mensen te helpen met hun aandoening, maar echt een nauwelijks verholen poging om het stelen van persoonlijke gegevens, het schenden van privacy of push-advertenties of malware op de slachtoffer-apparaat.

Dit komt van het beveiligingsbedrijf Fortinet, zoals geopenbaard in de Virus Bulletin 2019 conferentie door de belangrijkste security-onderzoeker Axelle Apvrille.

Helaas, mensen met ernstige gezondheidsproblemen zijn een makkelijk doelwit, omdat ze vaak (te verwachten) wanhopig om hulp te krijgen met hun aandoening. En zij kunnen dus meer kans om een toepassing te downloaden dat ziet er misschien een beetje verdacht, of oneven eisen, zoals het installeren van andere software.

Zoals de ‘diabetes management’ – app Fortinet blootgelegd die was gratis te downloaden, maar weigerde te werken, tenzij de gebruiker gedownload andere toepassingen – producten die net toevallig doorzeefd met adware.

Een andere app gevonden door de security bedrijf beweert te voorspellen van de levensverwachting van iemand met diabetes als ze beantwoordde diverse vragen over hun gezondheid. Echter, dit is eigenlijk gewoon een poging om het extract van de persoonlijke gegevens van de gebruiker, die vervolgens wordt verzonden naar een externe server.

Duidelijk dat soort gegevens – vertrouwelijke medische informatie is zeer persoonlijk en gevoelig, en dus precies het soort dingen dat cybercriminelen liefde te benutten om snode eindigt.

Schending van de privacy

Een ander onguur app heeft ten minste een aantal adviezen over de diabetes – overwegende dat de anderen niet eens zo ver gaan als het verstrekken van alle nuttige informatie, maar het bijgehouden de gebruiker via GPS, en de invasie van de privacy van de gebruiker op andere manieren, zoals het bepalen van wat andere apps die zijn geïnstalleerd op het mobiele apparaat.

Deze app ook ontslagen uit tal van pop-up advertenties, gewoon om het slechter te maken. Maar als Apvrille vertelde ZDNet, gebruikers kunnen nog steeds tolereren dit: “Als je diabetes hebt en moet deze applicaties, die je zou kunnen nemen met die pop-ups, omdat u het nodig hebt.”

Terwijl deze apps gericht op mensen met diabetes, het is niet moeilijk voor te stellen dat een veel breder scala van gezondheidsproblemen zal worden geëxploiteerd door een groeiende en gevarieerde collectie van dergelijke schadelijke toepassingen.

Zo als altijd, voorzichtig, naar de bronnen van alle apps die u downloadt voor je smartphone of tablet en volg de gebruikelijke advies: op zijn minst, niet dwalen buiten de curator winkels, controleer of de ontwikkelaar van de reputatie, en sturen duidelijk van alles wat met relatief weinig downloads. De laatste zei, er rekening mee dat het hebben van overvloedige installaties betekent niet noodzakelijk iets, dat is waarom u moet ook controleren of de beoordelingen voor een app, zowel in de winkel als daarbuiten.