EU waarschuwt lidstaten om te kiezen 5G leveranciers zorgvuldig

De Europese Commissie (EC) heeft gesuggereerd dat telecommunicatie-apparatuur uit niet-Europese fabrikanten kunnen vormen een grotere bedreiging dan die binnen de EU.

In een risicobeoordeling, aldus de Commissie 5G zou het verhogen van het volume van bedreigingen vergeleken met de huidige generaties van mobiele netwerken door de toename van het volume van de aangesloten apparaten en de gevoelige gegevens die worden verzonden.

Het is van mening beschikbaarheid van het netwerk en de beveiliging zal worden verheven tot een nationaal van belang omdat de openbare diensten en industrieën die vertrouwen op een constante connectiviteit.

EU-5G beveiliging

Specifiek, de EG betreft, die mobiele operatoren zal meer afhankelijk zijn van hun leveranciers en dat als er een kwetsbaarheid – hetzij per ongeluk of anders – in de software gebruikt dan de resultaten kunnen worden een gevaar voor de nationale veiligheid. Deze dreiging, hij zei, zou groter zijn als operatoren gebruikt van een enkele leverancier in hun infrastructuur.

Geen enkele leverancier of land werd genoemd in het bijzonder door de Commissie, echter.

“Onder de diverse potentiële actoren, niet-EU-Staten of de Staat gesteund worden beschouwd als de ernstigste en de meeste kans om een doelwit 5G-netwerken,” zei hij. “In deze context van verhoogde blootstelling aan aanvallen gefaciliteerd door leveranciers, het risicoprofiel van individuele leveranciers zullen zich bijzonder belangrijk, met inbegrip van de waarschijnlijkheid van de leverancier onderhevig aan interferentie van een niet-EU-land.”

Het zweedse Ericsson en het finse Nokia concurreren met de chinese Huawei in de strijd om de levering van Europese operatoren met 5G kit, met Cisco en Samsung ook betrokken. Maar de VS heeft effectief bevroren Huawei uit de markt op de nationale veiligheid tuin en dringt er bij de bondgenoten op om hetzelfde te doen.

Maar de VS heeft geen bewijs ter ondersteuning van haar vordering, terwijl Huawei heeft herhaaldelijk geweigerd de beweerde overtredingen. In ieder geval, er zou weinig eetlust voor een verbod van de Europese operatoren die bang zijn de prijzen zouden stijgen en innovatie zou worden verstikt.