Vertrouwen terug in de locatie diensten

Henri Njala is Chief Privacy Officer bij HIER Technologieën.
Neem het voorbeeld van de schatting van het verkeer. Als er geen congestie is, hoeven we niet ontslagen van de snelheid van updates van voertuigen. Evenzo, als er een slow-down, we hoeven niet alle voertuigen vast te zitten in het verkeer te melden dezelfde situatie. In feite hebben we niet nodig om het publiceren van informatie over individuele auto ‘ s op alle. In plaats daarvan kunnen we gewoon rapport als een drempel voor de traffic jam is bereikt, en het aantal auto ‘ s boven die drempel. Door het afstemmen van de gegevens voor het beoogde gebruik van het geval, de verwerkte informatie is uitdrukkelijk beperkt tot de gegevens die informeert, maar nog steeds geen afbreuk doet aan de privacy van de consument.

Over de auteur
Het onderzoek bouwt betere bedrijven en diensten vergt vertrouwen van de mensen het verstrekken van de gegevens achter dat onderzoek. Privacy problemen ontstaan wanneer bedrijven openlijk verstrekken van informatie aan de gegevens van de consument, die kan dan kiezen tussen het gebruik van de informatie met een positieve of negatieve intentie. In het eerste geval, ontwikkelaars en onderzoekers kunnen gebruik maken van rich open data op te bouwen slimmer data-gedreven oplossingen. In het tweede geval, ze kunnen onthullen informatie nooit bedoeld om te worden gedeeld door het toevoegen van informatie van buitenaf te vergroten van hun inzichten. Bedrijven leveren van gegevens kan geen onderscheid maken tussen die twee op voorhand, want ze zijn dezelfde gegevens consumenten met verschillende intenties.

Bescherming van de privacy ligt aan de basis van het behoud van het vertrouwen van de klant, die rechtstreeks van invloed op een platform bedrijf de mogelijkheid om waarde toe te voegen en monetise gegevens. In termen van privacy, transparantie en controle op gegevens van het gebruik kan leiden tot een verhoogd vertrouwen. Voor betrokkenen (eind-gebruikers van het produceren van data), hun behoefte aan transparantie en controle betekent het hebben van duidelijke communicatie gecombineerd met eenvoudige middelen voor het beheren van hun rechten of besturingselementen. Voor de data-aanbieders (bedrijven met het verzamelen en gebruik te maken van end-user data), transparantie en controle betekenen die meer opties en de uitvoering van controles in evenwicht met hun “risico versus utility” trade-off.

Open data platform moet een weloverwogen aanpak

Bedrijven worden wakker en het potentieel van nieuwe technologieën om vertrouwen op te bouwen tussen bedrijven en consumenten. Voor toestemming van het management, bijvoorbeeld, een blockchain-oplossing biedt veel voordelen. Blockchain kan verhogen individuen de controle over hun persoonlijke gegevens, omdat er geen centrale partij, is er een hoge mate van transparantie en er zijn ingebed encryptie en pseudonymisation technieken.
Het handhaven van dat vertrouwen is een zeer belangrijke taak. Hoewel bedrijven moeten de bescherming van de privacy van de gebruikers als prioriteit, het is ook belangrijk voor het behoud van voldoende waarde in de gegevens voor het maken van een betere dienstverlening. Hoe doen we staking die balans?
Henri Njala is Chief Privacy Officer bij HIER Technologieën.

Bouwen aan vertrouwen

Veel bedrijven die toegang hebben tot grote hoeveelheden data te kiezen om deze informatie op een “open data platform”, die kan worden een intelligente manier om de aankoop of licentie van gegevens en het combineren van datasets te creëren bruikbare resultaten. Bijvoorbeeld, HIER Openen Locatie Platform (OLP), een platform voor big data analytics en de creatie van nieuwe data services gericht op de locatie intelligence, stelt gebruikers in staat om hun eigen gegevens en deze te combineren met de rijkdom van private HIER geospatiale informatie: het wegennet, administratieve grenzen, verkeersgegevens, EV laadpunten en points of interest (Poi ‘ s). Het platform fungeert voor een deel als een marktplaats, waar gebruikers kunnen kopen en verkopen geanonimiseerde locatie-gerelateerde datasets.
In de afgelopen jaren hebben we gezien een dramatische stijging in het aantal van locatie-gebaseerde diensten die via apps voor Android en apps voor de iPhone. Deze trend is vooral te wijten aan de populariteit van smartphones, die delen van hun gebruikers en locatie-informatie. Geolocatie is in het hart van deze diensten, of het verifiëren van de authenticiteit van transacties, het identificeren waar precies de foto ‘ s zijn genomen met behulp van locatie-bewust rijden-afkomstig apps, of gewoon markering bestemmingen op een kaart. De toename van de locatie-gebaseerde aanbod betekent ook dat consumenten geven regelmatig hun eigen gegevens, zodat deze apps kan werken als effectief mogelijk te maken.
Als het invullen van anonieme gegevens is gepubliceerd of openbaar worden gemaakt, dat de beperkte gegevens is waarschijnlijk minder nuttig voor het verkrijgen van inzichten voor smart data-driven diensten. Als uitgebreide, rijke data die is gepubliceerd of bekend gemaakt met de enige tegenprestatie wordt de waarde voor het creëren van nieuwe diensten, is er een veel grotere kans dat het zal onthullen meer dan de bedoeling is, zelfs als dat niet de bedoeling.

Onderdelen van privacy by design: anonimisering en privacy-bewust ontwerp van het product

Elk bedrijf dat biedt de consument de gegevens aan derden is in staat om per ongeluk het verstrekken van informatie, die identificeerbaarheid van de mensen aan wie de gegevens betrekking hebben. Sommige bedrijven hebben het voordeel dat de gegevens beperkt is intern aan het verbeteren van hun eigen diensten. Maar open data platform van bedrijven, die in de business van het aanbieden van open data die power solutions hebben we nog voor te stellen, moet het aannemen van een doordachte aanpak op de voorafgaande overwegingen vóór de openbaarmaking van informatie.
Er is geen enkele, perfecte oplossing. Een aanpak voor het beantwoorden van deze uitdaging is om eerst zorgvuldig te overwegen hoe de gegevens naar verwachting zal worden gebruikt, en of de gegevens mogelijk te onthullend voor de bedoelde toepassingen. Use-case specificatie helpt ons ook bij het begrijpen van de mogelijkheden voor data anonimisering met behoud van hoge kwaliteit van een data-driven diensten. De uitdaging is om een evenwicht te vinden door inname van de minste hoeveelheid privé-informatie die nodig is om een product te maken.
Volgens de studie, voor het delen van gegevens frequentie is toegenomen sinds 2018, en consumenten in het verenigd koninkrijk zijn meer bereid om te delen locatie gegevens dan het wereldwijde gemiddelde. De studie vond ook dat drie op de vijf respondenten had ervaren enige vorm van misbruik van gegevens, variërend van phishing gehackt bankrekeningen, in de afgelopen twee tot drie jaar. Dit verklaart voor een deel van de consumenten een gebrek aan vertrouwen en gemengde gevoelens over het aanbieden van up van hun gegevens, en waarom zo veel draaien om VPN-diensten om hun privacy te beschermen. In feite, vertrouwen en transparantie zijn de belangrijkste factoren in een consument besluit hun gegevens te delen met een bedrijf. Meer dan een kwart van de respondenten had geen vertrouwen in bedrijven of regelgeving, zoals de GDPR, om te voorkomen dat misbruik van gegevens.
Ondanks dit, de waarheid is dat de consument nog steeds sceptisch over het geven van hun eigen locatie gegevens aan een onbekende entiteit, zelfs als ze begrijpen dat de locatie van gegevens verbetert ervaringen op apps en andere soortgelijke diensten. Dit probleem is in de kern van een 2019 de studie van De Privacy Paradox Reloaded: Wijzigingen in het consumentengedrag en Attitudes sinds 2018, uitgevoerd door HIER Technologieën en ESOMAR. De studie, een onderzoek onder meer dan 10.000 mensen in 10 landen, onderzoekt de privacy van de gegevens van de consument perspectief.
Het is belangrijk op te merken dat de meeste bedrijven willen oprecht het beschermen van de privacy van de consument en het gebruik van tracking-gegevens op verantwoorde wijze om het creëren van een veiliger, slimmer data-driven diensten. Bedrijven die werken met grote hoeveelheden data moeten nemen vooral doordachte maatregelen om te zorgen voor de privacy van de gegevens. Als bedrijven omarmen een weloverwogen aanpak tot hun gedeelde gegevens, zullen ze nemen een grote stap voorwaarts op het pad naar het vertrouwen van de consument.