Het testen van de lane-keeping in 2020 Nissan Altima op een bochtige weg

Kunstmatige intelligentie in auto ‘ s werkt perfect als de weg recht is, het verkeer is licht, en de wegmarkeringen zijn helder geel of helder wit. In een recente test van de 2020 Nissan Altima, heb ik besloten om weg te gaan buiten de lijnen (in een theoretische zin) en test een bochtige weg waar het verkeer is vrij intens en de rijstrookmarkeringen niet altijd perfect.

In mijn omgeving zijn er nieuwe wegen met vers geschilderde markeringen, maar dat is niet de norm. In de meeste gevallen, de wegen zijn goed gebruikt en de markeringen zijn een beetje vaag. Zoals we zeggen in de journalistiek, dat is een goede test scenario. Ik reed de Altima meerdere malen op de nieuwe wegen en ouder, zowel regen en sneeuw en op zonnige dagen.

2019 Nissan Altima

De huidige 2019 Nissan Altima interieur

(Image credit: Nissan)

De meest interessante ontdekking is dat alle piepjes en flikkert het voertuig zijn vrij handig. De Altima zal klokkenspel op u als de auto ventures buiten de baan, dankzij wat Nissan roept ProPilot Helpen. Er is een klein pictogram op de stuur je gebruiken voor het activeren van de veiligheid schild dat lijkt een beetje op een Bluetooth-badge.

Interessant is dat de Altima zal ook een pieptoon als het past zijn eigen snelheid voor de auto in de voorkant van je. Zeggen dat je aan het rijden bent op 55mph, maar heb je de cruise control ingesteld op 60 mph. U hoort een pieptoon wanneer u de normale kruissnelheid.

De Hoogtemeter ook past de snelheid in de bochten. Ik merkte hoe mijn snelheid zou afnemen automatisch wanneer de curve was meer intens, en vervolgens, wanneer de auto hervat de normale snelheid zou piep toch weer. Het enige luxe auto ‘ s van Mercedes-Benz of BMW zou passen cruise-control om de hoek, maar de Hoogtemeter doet dit met gemak.

Een slimme leidende hand

Als voor de lane-keeping, het werkt heel goed op goede wegen en slecht. Naarmate de tijd vordert, autofabrikanten, zoals Nissan houden het tweaken van hun algoritmen voor een verscheidenheid van rijbaan voorwaarden. Er is een aantal vragen over hoe veel piepen we kunnen omgaan, of hoe veel we willen het voertuig tot het nemen van controle. Ik merkte dat de Altima herinner me vast te houden aan het stuurwiel af en toe.

Ik heb het getest lane-keeping in veel recente modellen en merken, maar ik vond hoe dwingend het werkt in de Altima – het gaat niet over te nemen, maar gaat het ook om dingen mooi gecentreerd voor u, een beetje zoals een ouder die het begeleiden van een tiener (maar niet overdreven dus).

2019 Nissan Altima

De huidige 2019 Nissan Altima interieur

(Image credit: Nissan)

Door de manier, is er een handige video die je laat zien hoe dit alles werkt. Het legt uit hoe de Altima is er voortdurend naar te kijken wegmarkeringen en ik heb ervaren dat meerdere malen – de zachte duwtjes terug in de lane, de micro-aanpassingen die we moeten maken als chauffeur maar zijn te druk bezig met praten met een vriend om op te merken. De technologie is op zijn best wanneer we nauwelijks merken dat het iets te doen en toch is het harder te werken, zodat we niet te concentreren zo veel.

Zonder duidelijke wegmarkeringen, de Altima nog steeds uitgevoerd heel bewonderenswaardig en onderhouden van een consistente center positie. Ironisch genoeg was het toen ik probeerde te doen wenkt me dat het voertuig zou soms lijken te zeggen ‘niet op mijn horloge’ en te compenseren voor mijn fouten.

Het feit dat lane-keeping is beschikbaar op alle op een middelgrote sedan die kosten $24,100 (ongeveer € 18,700, AU$35,000) voor de basis prijs model is vrij indrukwekkend inderdaad.

2019 Nissan Altima

De huidige 2019 Nissan Altima interieur

(Image credit: Nissan)

Op De Weg is TechRadar de regelmatige blik op de futuristische technologie in vandaag de heetste auto ‘ s. John Brandon, een journalist die schrijft over auto ‘ s voor 12 jaar, zet een nieuwe auto en met de cutting-edge tech door de gangen per week. Voor één doel: het vinden van die nieuwe technologieën zullen ons leiden naar een volledig zelf-rijdende auto ‘ s.