De noodzaak van een back-office-connectiviteit

In een tijd van voortdurende innovatie en de veranderende verwachtingen van de klant, business agility, is belangrijker dan ooit, vooral sinds de komst van cloud-diensten. De ondernemingen het meest aanpast aan de veranderingen staan de beste kans van de bloeiende. Door contrast, die gekooid door het complex en onsamenhangend back-office systemen zijn uitgevoerd, uit de tijd.

Een recente studie van Oracle en De Confederation of British Industry gewezen op hoe meedogenloos deze wijziging is, met de helft van de grootste FTSE100 bedrijven verdwijnen uit de index sinds 2009.

Bedrijven die niet kunnen bewegen op de snelheid van hun klanten en niet-aflatende greep te veranderen niet in staat om te concurreren in de huidige digitale markt. Terwijl ze niet zomaar verdwijnt, het resultaat zal uiteindelijk zijn dalende omzet, een intense versluiering te identificeren diepgewortelde problemen, het verhogen van het niveau van irrelevantie en de onvermijdelijke dood spiraal.

Door contrast, de mogelijkheden zijn uitgebreid voor bedrijven met de moed om zich over de hedendaagse realiteit en benutten van de snelheid van de verandering als een wapen.

Over de auteur

Karine Picard is de EMEA Vice President for Applications Strategie & Sales Development bij Oracle.

De leeftijd van verwarring

Het is geen toeval dat sommige van de minste aangesloten bedrijven het meest te lijden van de complexiteit. Om te reageren op de veranderende behoeften van de klant, bedrijven inzicht nodig van een veelheid van gegevens bronnen en de mogelijkheid om te handelen op het snel.

Het evolueren is alleen mogelijk door middel van een staat van hyper-connectiviteit, waar bedrijf, klant en leverancier van data – analyses zijn allemaal gemakkelijk te bereiken in de organisatie. Als de CFO moet inzicht in de productiviteit van de werknemers, ze moeten in staat zijn om toegang te krijgen tot de gegevens met behulp van HR in seconden. Ook een CHRO op zoek naar informatie over een nieuwe huur van de financiële impact moet in staat zijn gemakkelijk in te trekken van de gegevens van financiën.

Terwijl streven naar het hyper-connectiviteit is gemakkelijk, om dit te bereiken is de echte uitdaging. De belangrijkste hindernis voor bedrijfsleiders is het dikwijls verwaarloosd back-office. Het is hier waar enkele van de meest cruciale functies, inclusief de salarisadministratie, HR-software en supply chain werken. Het is de motor van de organisatie, dus als het niet loopt efficiënt het hele bedrijf kraampjes.

Het automatiseren, integreren, iterate

Voor zakelijke leiders uit te lijnen, de achterliggende back-office moeten worden geïntegreerd en aangesloten. Het migreren van de verschillende functies in de cloud systeem voorkomt versnippering. Doen dus ook betekent, dat u alle gegevens op één plek en op een flexibele, schaalbare omgeving waarin de uitrol van wijzigingen.

Zelfs dan, echter, organisatorische functies zoals HR en finance nog steeds afvoer van tijd en middelen. Eenvoudige, repetitieve taken, zoals het verwerken van betalingen zal blijven trekken van uw personeel dat niet in een hogere waarde taken. Uw vermogen zich aan te passen en het wijzigen van uw organisatie is nog steeds in gevaar gebracht door culturele weerstand en langdurige processen.

Deze weerstanden te overwinnen, moeten bedrijven zoeken te vereenvoudigen, standaardiseren en automatiseren met embedded toepassingen met Kunstmatige Intelligentie (AI) en Machine Learning (ML). Een ML-toepassing, bijvoorbeeld, kan gemakkelijk het automatisch goedkeuren van uitgaven, het markeren van degenen die verder onderzoek vereisen.

Een verbinding, cloud-gebaseerde office-software – platform is een sterke basis waarop deze gedeelde processen die worden uitgevoerd door zichzelf, efficiënter, en dat de filter voor de gehele onderneming.

United we stand

De gevolgen van het aansluiten van gegevens en het automatiseren van processen in de business lines is transformerend. Gewapend met de juiste tools, business leiders kunnen ontgrendelen ongekend inzicht in de activiteiten, wat leidt tot meer samenwerking, prestaties en het vermogen om te anticiperen op veranderingen.

Dit kon niet op een beter moment. Bijna driekwart van de HR en Finance managers worstelen om zich te concentreren op toekomstige strategische richting te wijten aan een gebrek aan samenwerking en te veel korte termijn denken. Met een gedeelde, en één enkele bron van nauwkeurige gegevens, echter, zakelijke leiders niet langer om beslissingen te maken in het donker.

Ze zullen ook in staat zijn om te exploiteren, een meer geavanceerde hulpprogramma ‘ s. Met predictive modeling, bijvoorbeeld, kunnen organisaties weersverwachting budget en personeelsbestand behoeften, reageert vroeg om te voorkomen dat toekomstige crises. AI oplossingen kunnen ook halen inzicht van de enorme hoeveelheden data aan derden, anders is het niet beschikbaar voor de business. Algemene, beter, meer evidence-based beslissingen genomen kunnen worden die bijdragen aan de groei van de business.

Toonaangevende cloud-transformatie

Veel organisaties zijn al realiseren van deze voordelen. Amplifon, ‘ s werelds grootste hoortoestel fabrikant, in staat is geweest om het verbeteren van de customer experience en de werkwijze van alle bij de groei van haar netwerk en klantenbestand. De cloud-gebaseerde platform is de katalysator, het verspreiden van gemeenschappelijke governance modellen, statistieken en Kpi ‘ s in de verschillende landen.

Global fashion conglomeraat Kleding Groep heeft ook vernieuwd door middel van een mix van intelligente, op cloud-toepassingen. Door het centraliseren van de gegevens in een enkele bron van de waarheid, het merk kreeg inzicht in de wereldwijde activiteiten, waardoor ze inzicht in kansen met nieuwe merken en markten.

Connectiviteit en complexiteit zijn als twee uiteinden van een wip. Wanneer de ene kant gaat de andere naar beneden komt; de minder verbonden bent, hoe moeilijker het zal zijn om het runnen van het bedrijf.

Met een aangesloten, geautomatiseerde manier van denken, een strategie kan worden ontwikkeld aan de top en snel geïmplementeerd helemaal naar beneden. Deze flexibiliteit maakt het mogelijk om bedrijven te overtreffen veranderen en evolueren sneller dan de concurrentie.

Immers, hoef je niet leiden de markt door het volgende.

Karine Picard is de EMEA Vice President for Applications Strategie & Sales Development bij Oracle.