Schaduw HET: niet zo eng als het klinkt

Voor netbeheerders, alleen de gedachte van onbekende of zelfs deels onbekende IT-infrastructuur op een netwerk kan worden genoeg om een rilling langs de ruggengraat naar. In de schaduw van HET netwerken, complexe infrastructuren kunnen ontwikkelen van de alledaagse praktijk, zonder de goedkeuring of kennis van de IT-afdeling. Deze infrastructuur kan variëren van beheersbaar hardware-omgevingen tot het volledig ERP-oplossingen die in het dagelijks gebruik door het hele bedrijf – met behulp van de gegevens van de officiële ERP-systeem, maar die in geen geval toegankelijk te zijn voor de IT-afdeling.

Over de auteur

Martin Hodgson is het hoofd van het verenigd koninkrijk en Ierland op Paessler AG.

Onafhankelijke schaduw infrastructuren ontstaan vaak als een gevolg van slecht management of de planning. Als een afdeling niet aangeboden adequate oplossingen te vinden voor het werk dat zij zijn belast met de taak om te doen, of de hoofden van de afdeling zijn niet opgeleid in de noodzaak om te werken vanuit een centrale bedrijfsnetwerk, kan de situatie ontstaan waarin oplossingen worden gemaakt vanaf de grond, zonder goed overleg met de IT-afdeling. Net als de wezens in de Vreemde Dingen, schaduw IT-netwerken kunnen ontketenen een overvloed van risico ‘ s voor netwerken en onwetende IT-afdelingen.

1. Blootgesteld kwetsbaarheden