Waarom Rogue is de grootste Star Wars film (volgens sommige mensen)

In 2015 is De Kracht Ontwaakt was grotendeels geprezen, maar kritiek gekregen voor behouwing te nauw om de structuur van Een Nieuwe Hoop, en daarom voelde me een beetje bekend voor sommigen. 2017 is De Laatste Jedi, ondertussen heb geraakt met speling voor een aantal redenen, een aantal dubieuze, wat eerlijk is, maar wat je ook vind van de film, het is duidelijk verschillend aan de Star Wars-films uit het verleden.
De Strijd van Scarif beschikt over een prettige videogame-y verwaandheid: dat de planeet wordt geblokkeerd door een Keizerlijk ‘schild gate’, die stopt communicatie en schepen die zich beweegt tussen de oppervlakte van de planeet en een baan. Dat is eigenlijk dooms iedereen gevangen op Scarif, waaronder X-Wings van de Blauwe Squadron (RIP), en wanneer de Death Star draait tot vernietig alle bewijzen van de schermutseling, Jyn, Cassianus en schurk Orson Krennic.