Grootste uitdagingen in het managen van workloads

Mensen op elke maat van het bedrijf in elke branche zijn uren in onnodige vergaderingen, het beantwoorden van mails, het beantwoorden van berichten pings, het zoeken naar documenten en bestanden, en duplicatie van inspanningen. Onze Anatomie van het Werk Index bleek dat de algemene kennis van werknemers denken dat ze besteden een derde van hun tijd op het werk over het werk, maar in werkelijkheid, bijna het dubbele van die is doorgebracht op een lage waarde, repetitieve taken, zoals het zoeken naar informatie, vergaderingen en communicatie over het werk.

Over de auteur
Het is de uitdaging van verouderde systemen, zoals e-mail, die belangrijke informatie en documenten vast te zitten in draden of niet toegankelijk voor het bredere team. Dit gebrek aan transparantie betekent dat werknemers worden gedwongen om te besteden uren per week op jacht naar informatie en het verspillen van kostbare tijd in een poging aan de slag te kunnen.

Om gelijke tred te houden moeten bedrijven te verhogen van hun adoptie door geautomatiseerde tools in een poging te voorkomen of minimaliseren van de hoeveelheid laag-waarde of repetitieve taken van de werkdag en geef medewerkers tijd terug om zich te concentreren op het werk dat ze waren ingehuurd om te doen. Dit zal niet alleen helpen om de efficiëntie te bevorderen, maar het zal ook helpen om de werknemers meer geïnvesteerd in hoe het werk dat ze doen is werken om te helpen de voortgang van de doelstellingen van het bedrijf.

Wat is ‘werk met werk’ en hoe is dit van invloed op het werkplezier en de prestaties?