Waardoor de privacy van de klant een prioriteit

De cynicus zou suggereren dat dit is het nieuwe normaal, dat we hebben een Duivelse deal met grote tech-te kiezen voor het gemak over veiligheid en privacy. Terwijl nieuwsberichten hoogtepunt bedrijven slecht gedragen, wijziging kan worden aan de horizon, zowel in termen van bedrijven, attitudes ten aanzien van de privacy van de klant en in de naleving landschap. Terwijl de boetes en de verdere juridische consequenties moet voldoende zijn om de schijf bedrijven nemen de privacy van de klant serieus, klanten ook verantwoordelijkheid moeten nemen en duw te veranderen.

Over de auteur
Afhandeling privacy proactief en transparant biedt aanzienlijke opwaartse aan bedrijven van alle soorten en maten. Dit betekent inzicht in het praktisch denken over het beveiligen van klantgegevens, en er zijn een aantal brede, eenvoudige regels die de privacy van de gegevens en de transparantie aanzienlijk gemakkelijker voor bedrijven:

Niet delen van onnodige data: Er zijn momenten waarop je moet het verzamelen van de gegevens, maar dat vereist niet dat u ook met anderen delen. Het delen van gegevens, moet worden binnen het bereik van zowel de use case, en de gebruiker en dynamisch wordt verschoven wanneer dat nodig is.

De toenemende regelgeving, verbeterde privacy