Wat is de volgende stap voor de toekomst van werk?

Het is echter belangrijk te onthouden dat, hoewel verplaatst de focus zich grotendeels aan digitale hulpmiddelen in het overkoepelende concept van de ‘de toekomst van werk’, de behoefte aan menselijk contact blijft sterk. Zozeer zelfs, dat twee derde van de respondenten uit dezelfde studie noemde het ‘vitaal’ effectieve communicatie.
Eenmaal gereserveerd voor de grote conglomeraten en internationale bedrijven, enterprise-software steeds meer toegankelijk worden voor een breed scala van klanten in 2019 als het eenvoudiger is geworden, meer visuele, gebruiksvriendelijker en goedkoper in het gebruik. In 2020 verwachten we dat de enterprise-software zal binnenkort bij de SMB-niveau zodat ze kunnen genieten van de voordelen van uiterst persoonlijke software: hogere efficiëntie, lagere kosten en een verbeterde workflow. Met AI en ML, ook kleinere bedrijven kunnen gebruik maken van de software en het aanpassen daarvan; het complex, sterk geïndividualiseerde en navenant dure oplossingen van enterprise software-ontwikkelaars zijn niet meer nodig.

Robbie O ‘Connor, Hoofd van de EMEA, Asana’