Cybercriminaliteit kost miljarden slachtoffers vorig jaar

De 2019 Internet Crime Rapport werd samengesteld met behulp van gegevens uit de 467,361 klachten de IC3 ontvangen van vorig jaar. Echter, sinds haar oprichting in Mei 2000, het centrum heeft ontvangen meer dan 4,8 m klachten met een gemiddelde van 340,000 klachten per jaar en 1.200 klachten dagelijks over de laatste vijf jaar.
“Criminelen zijn zo verfijnd. Het wordt steeds moeilijker en moeilijker voor slachtoffers ter plaatse van de rode vlaggen en vertellen het echte van het valse. Op dezelfde manier uw bank en online accounts zijn begonnen te verlangen van de twee-factor authenticatie — toepassen op je leven. Controleer of verzoeken in persoon of via de telefoon, double-check-web en e-mail adressen, en volg dan niet de koppelingen in de berichten,” Gregory zei.