Werken op afstand: vijf stappen voor het verkrijgen van de beste van externe teams

Gezien de huidige gebeurtenissen, is het volkomen begrijpelijk dat werknemers uitvoeren op een suboptimaal niveau. De nieuwe uitdagingen die worden opgeworpen door op afstand te werken, samen met de toegevoegde financiële en emotionele druk dreigen te resulteren in verminderde prestaties en stress. Leiders moeten dit onthouden bij het plannen van beoordelingen en performance management in deze tijd. De verantwoordelijkheid voor het succes ligt bij zowel de team-leden en managers en leiders moeten geruststellen personeel dat ze hun volledige ondersteuning voor wat ze nodig hebben om te slagen.
Een van de grootste uitdagingen voor de ondersteuning van een externe medewerkers kunnen worden van de verandering in de routine en het ontbreken van organisatorische structuur. Voor veel mensen, de verstoring veroorzaakt door langere perioden van werken op afstand kan bewijzen verwarrend, en het is belangrijk dat het team van leiders zo veel mogelijk behouden normaliteit mogelijk. Indien van toepassing, regelmatige bijeenkomsten moeten gaan zoals gepland, en de dag-tot-dag schema bleef grotendeels hetzelfde.

Communiceren, communiceren, communiceren