Bijna een derde van de consumenten in het verenigd koninkrijk zijn nu met behulp van digitale en mobiele portemonnee om te betalen voor goederen online

De FIS-gegevens tonen hoe BNPL diensten zijn de new-age versie van de lay-door, met uitzondering van de derden bedrijven meestal nemen de financiële risico ‘ s. “Het laat winkelend publiek om het product te nemen naar huis met hen direct en u ontvangt automatisch een betaling binnen 24 uur. Je zou kunnen zeggen dat het een win-win”, zegt Wickes.
“Terwijl consumenten in het verenigd koninkrijk nog steeds koesteren hun’ tap-and-go cultuur, ze zijn zeker het vinden van een beroep in de online BNPL merken. Als de consument hier doorgaan met het invoeren van deze nieuwe betaling trends en verbreden hun betaalmethodes moeten bedrijven beoordelen hun aanbod om tegemoet te komen aan de veranderende verwachtingen van de consument.”