Foiling fraude met machine learning

Digitale transformatie heeft jarenlang leek niets anders dan een modewoord. Meer onlangs, echter, is zij begonnen met de opbrengst van de verwachte resultaten zoals banken, winkeliers en andere ondernemers aanvulling zijn op traditionele customer service-kanalen met digitale diensten.

Over de auteur
Terwijl een leger van agile start-ups, FinTechs en andere data-gedreven organisaties hebben verstoord de financiële dienstverlening en retail landschappen. Door middel van krachtige zakelijke applicaties, ze brachten een reeks van nieuwe en innovatieve diensten op de markt gebracht die leveren aan de stijgende verwachtingen van de consument.

Door het gebruik van natural language processing technieken, organisaties kunnen automatisch transcriberen van deze audio-bestanden in tekst. Dan is AI/ML modellen kunnen herkennen van relevante zoekwoorden en onderwerpen, het analyseren van toon en sentiment, en verhogen waarschuwingen aan de fraude team bij verdacht gedrag stijgt boven een bepaalde drempel.